ISTORIA TULBURARILOR MISTERIOASE ALE TIROIDEI

Pentru a intelege intradevar bolile si tulburarile tiroidei trebuie sa ne intoarcem un pic in trecut.Povestile se pierd de la o generatie la alta si este uman sa uiti cum a-nceput totul,pentru ca nimicurile vietii in general,ne distrag.Daca nu scriu si daca voi nu cititi acest articol,riscam cu toti sa nu stim adevarul despre originile problemelor tiroidiene.

De fapt bolile legate de acesata glanda sunt relativ,recente.Totul s-a produs la inceputul sec. XIX,cand revolutia industriala a schimbat modalitatile de  a munci,provocand asa, mari probleme.Pana atunci ingrosarea tiroidei era o problema rar intalnita:era de fapt rezultatul deficitului de saruri minerale cum ar fi iodiul si zincul,sau era cauza toxicitatii metalelor grele,cum ar fi mercurul.

In momentul in care industria a-nceput sa incrementeze productivitatea a si inceput sa elibereze metalele in ape,iar fabricile eliberau emisii otravitoare produse din noi substante chimice pe care corpul nu le mai intalnise pana atunci,asa tiroida a-nceput sa dea probleme.Organul era expus la o cantitate de toxine ridicata,cu care nu se mai intalnise pana atunci,iar cazurile de ingrosare a tiroidei s-au multiplicat.

In jurul anilor 1900,industria a inceput sa priveze cerealele,legumele si fructele,de substantele nutritive(totul in numele progresului),si pentru a le putea vinde populatie, au inceput sa le puna in confectii sau in cutii de plumb ,metalul perfect pentru a da fiecaruia dintre noi o „gusa” a tiroidei.Iar fara substantele nutritive,persoanele deveneau si mai vulnerabile.

In acelasi timp,stiinta medicala,a facut un mare pas in fata,cel putin asa parea.Se baza pe o filozofie foarte intalnita in Evul mediu:practica de a manca o anumita parte din corpul unui animal care corespundea cu partea din corpul uman care trebuia vindecata.In acea epoca,daca cineva avea probleme la inima,era sfatuit sa manance inima unui animal,daca avea probleme la rininchi la fel..oriunde existau probleme se „rezolvau” cu mancarea parti respective a unui animal.Un mod sarlatan de a trata lumea de boli,care nu aducea niciun beneficiu,dar era vazut ca ceva avangardist la timpul acela.

Cateva secole dupa,medicina a descoperit un caz in care aceasta teorie avea valoare,pentru prima oara in istoria omenirii,functiona intr-adevar.Descoperirea consta in faptul ca din tiroida lasata la macerat si uscata a porcilor,se putea preleva un medicament ce avea puterea de a reduce simptomele tiroidei la umani,in mod special de a reduce „gusa” tiroidiana.

Unul dintre motivele pentru care acest lucru functiona era ca tiroida uscata a porcilor dadea persoanelor o substanta nutritiva,pe care ei o aveau in deficit,si anume:iodiul.Un alt motiv care venea in ajutorul pacientilor era ca medicina uficiala,descoperise primul compus stereoideo,adica o concentratie de hormoni ce suprimau sistemul imunitar dar si inflamatiile.

Pentru prima oara,parea ca teoria de a manca parti din corpul animalelor corespondente cu partile corpului uman care trebuia vindecate ,putea sa devina un mod adevarat de vindecare.In diferite concentratii,tiroida uscata a bovinelor dar si a porcilor,se gasesc si astazi in medicamentele folosite pentru tratamentul tiroidei,ceea ce le da un aer de antic(adica evident nicio descoperire noua).Aceste medicamente,nici in ziua de azi, nu reusesc sa rezolve problema de la radacina,deci haideti sa nu ridicam medali pentru o descoperire facuta din greseala.

Trebuie sa fim constienti ca aceasta descoperire nu a fost facuta din cauza unei cerecetari nobile din partea medicinei uficiale,nu..nicidecum..a fost un doctor care intr-o dimineata s-a trezit si a zis:”Hai sa incercam daca aceasta teorie veche merge!”dupa care s-a dusa la macelar si a  cerut diferite portiuni din corpul animalelor si a-nceput sa faca experimente.Dupa multe incercari,cand a ajuns la tiroida porcului,a dezhidratato, a tratato,dupa care a soministrato pacientilor sai care sufereau de „gusa” tiroidiana,si a vazut ca functioneaza. 

In cursul anilor 1900,s-a produs o „avalansa” virala,iar femeie au inceput sa aiba tulburari la tiroida,prezentand simptome foarte diferite decat asa zisa „gusa” tiroidiana.Astazi,la o distanta asa de mare de ani ,aceasta boala este numita tiroidita si indica inflamarea tiroidei.De obicei pacienti primesc diagnostice mai specifice cum ar fi:ipotiroidism sau tiroida lui Hashimoto,dar oricum raman si acum boli ale misterului.

Acum asistam la o alta problema.Milioane de persoane,cu predomaninata femei,nu-si dau seama ca au o problema la tiroida,dar asta nu le impiedica sa-si traiasca viata din plin.Pacienti inca primesc medicamente pe baza de tiroide animale si cand acestea nu sunt suficiente se trece la tratamente cu iodiu radioactiv care nu fac altceva decat sa distruga glanda.

Acesta nu se poate numi progres.Inca nu avem raspunsuri ,de ce se produc aceste tulburari misterioase si boli misterioase la tiroida,deci persoanele nu sunt inca in stare sa invete sa se vindece.

Este totul o iluzie,si anume ca medicina a facut progrese..nimic adevarat.Inca ne tratam cu baze descoperite secole in urma.Toate antibioticele,spre exemplu,au la baza penicilina,care nu a fost descoperita sigur ieri.Deci important este sa ne informam si sa intelegem cu adevarat ce se intampla in corpul nostru si de ce acesta se imbolnaveste.Trebuie sa ne comportam,ca detectivi,pentru a-ntelege ceea ce este fundamental,si anume,cauza principala a diferitelor boli de care suferim.

In articolul urmator o sa vorbim pe larg despre ceea ce inseamna sa suferi de o boala la tiroida si cum trebuie sa ne comportam ca sa ne simtim mai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s