HORMONUL ANTIDIURETIC..ADH „izvorul” de apa al organismului

Se vorbeste des despre cata apa trebuie sa bem si in ce mod,atat in mediul online cat si in media,fara insa a ne explica indeajuns beneficiile dar si dezavantajele acestui fapt.

In acest articol o sa vorbim pe larg despre un hormon cu o importanta maxima in sistemul de apa al organismului nostru si anume ADH sau hormonul antidiuretic(vasopresina).

ADH-ul este o substanta de natura peptidica eliberat de partea posterioara a glandei hipofizare,dar produsa in principal la nivelul hipotalamului.Are un rol extrem de important in reglarea volumului plasmatic si ca atare contribuie la mentinerea constanta a parti lichide a sangelui,numita plasma.

Hormonele antidiuretic favorizeaza absortia de apa la nivel renal(mai exact in tuburile distale si in „conductele” colectoare a nefronilor),opunandu-se productiei de urina(diureza);de unde provine si denumirea antidiuretic.Cu cat nivelul sau creste cu atat va fi scazuta   productia de urina si viceversa.Cand hormonul antidiuretic este absent,avem de a face cu o boala care se numeste diabet insipidus,unde persoana in cauza, poate elimina pana la 18 litri de urina pe zi, de consecinta o sa fie constransa sa bea pana la 20 de litri de apa.

ADH mai detine o importanta actiune secundara ,si anume,capacitatea vasoconstructoare.Scazand calibrul arteriolelor,vasopresina este in stare sa creasca presiunea arteriala,in mod sensibil, cand este produsa in cantitati mari.

Eliberarea hormonului este favorizata de anumite conditi,printre care,scaderea volumului plasmatic,spre exemplu cand avem de a face cu o deshidratatre intensa.Luand in considerare legile fizici,o scadere a volumului de sange care circula duce inevitabilla la scaderea nivelelor presiuni.Secretia de vasopresina creste si in momentul in care avem de a face cu o crestere a concentratiei de substante dizolvate in sange(inseamna ca e necesar sa crestem partea lichida din sange),cand se reduce presiunea arteriala,dar si in cazul unei emotii intense, situatii de stres,de durere,nicotina sau exercitiu fizic.

Eliberarea de vasopresina se reduce in conditi opuse la cele elencate mai sunt dar mai ales cand se consuma doze mari de alcol.

Vasopresina este foarte legata de valorile estrogenului prezent in organism:e mai mare in faza de ovulatie sau preovulatie.Actiunile biologice ale acestui hormon sunt folosite in tratamente pentru diferite boli cum ar fi:diabet insipidus,hemoragi gastrointestinale si enurezis(pierderea involuntara de urina pe parcursul nopti;in termeni populari „pipi in pat”).

O exagerata productiei a acestui hormon(chiar daca cazurile sunt rare) se poate verifica in caz de adenoma hipofizara sau neoplasme pulmonara.

In situatia in care aveti impresia ca urinati prea frecvent,sfatul meu, e sa incercati sa faceti un mic test acasa,si anume:pe durata a 24 de ore intr-un contenitor masurati cantitatea de urina pe care o produceti,daca aceasta depaseste 2 litri(cat este indicat pentru o persoana sanatoasa)puteti avea probleme legate de acest hormon.Va sfatuiesc de consecinta, sa consultati in cel mai scurt timp un endocrinolog care sa va indrume ce analize trebuie sa urmati pentru a va rezolva problema.Netratata aceasta problema poate purta la consecinte foarte grave cum ar fi:dezhidratarea.

O alta problema pe care o comporta disfunctia acestui hormon este enurezis nocturna(pipi in  pat)care nu trebuie confundata cu incontinenta urinara.Aceasta se poate intalni in special la copii si batrani dar sunt si cazuri rare cand se intalneste si la persoane adulte.Este o problema de care multi se feresc sa vorbeasca din cauza rusinii,nu trebuie ezitata,si in acest caz consultarea unui medic endocrinolog este importanta.Netratata in timp,poate produce dereglari ale sistemului de apa din corp dar si dereglari hormonale.

Organismul nostru este perfect,dar nepasarea nostra il poate face imperfect.cei ce au de suferit suntem chiar noi,de aceea aveti grija de el!!

Va astept si la urmatorul articol..

 

Un gând despre „HORMONUL ANTIDIURETIC..ADH „izvorul” de apa al organismului”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s