SISTEMUL ENDOCRIN…regele bunastarii

In articolul precedent am vorbit un pic despre hormoni.Astazi vreau sa aprofundam subiectul prin a va vorbi despre sistemul endocrin si cat de importanta este functionarea corecta a acestuia pentru bunastarea generala.

Sistemul endocrin este un „centralist” care trimite „mesaje” diferitelor organe sau tesuturi din organism.Aceste” mesaje” sunt transmise datorita substantelor chimice de natura diferita, si anume, hormoni.Acest termen a fost dat in 1905 si provine din greaca de la cuvantul”ormao”(substanta care stimuleaza si trezeste).

Pana de curand se sustinea ideea ca hormoni ar fi produsi doar de glandele endocrine.Azi stim ca aceasta functie o au celulele singolarmente dar si grupurile celulare( cum ar fi neuroni sau celule din sistemul imunitar).Inima,spre exemplu,este un muschi care produce un hormone numit PAN, ce vine eliberat in sange producand sodiu la nivel renal.Chiar si stomacul,care este tesut adipos,ficatul,intestinul etc au posibilitatea de a produce hormoni.

Activitatea sistemului endocrin este strans legata la activitatea sistemului nervos.Intre cele doua exista o conexiune anatomica dar si functionala,raprezentata de hipotalamus.Cu ajutorul penducolului hipofizar aceasta formatiune anatomica regularizeaza activitatea glandei hipofizare,cea mai importanta glanda endocrina din organism.Aceasta glanda este de dimensiunile unui bob de fasole si se gaseste la baza creierului, ea avand un rol importanta in controlarea functionalitatilor multor celule,organe si tesuturi.

In afara de hipofiza organismul nostru detine si alte glande endocrine,cum ar fi:tiroida,paratiroida,portiune endocrina din pancreas,surenale,gonade,timus,epifisi.

Potrivit teorii tradizionale,hormoni,dupa ce au fost produsi de glade sau celule vin eliberati in sange.De aici vin transportati pana la tesutul” tinta” unde pun in practica propria functie, influenzand activitatea celulara.Azi a fost demostrat in forma ampla faptul ca hormoni pot influenta functionalitatea structurilor care i-au produs(mecanismul de actiune autocrino)sau a celor adiacente(mecanismul de actiune paracrino).Un hormon poate sa aiba efecte diferite,in functie de tesutul unde a fost captat.

Dar ca sa intelegem mai bine despre activitatea hormonilor o sa va dau cateva exemple.Hormoni sterenoidieni(cortizon,androgeni,estrogen,progesteron etc)sunt lipofili(au afinitate pentru substantele grase) si ca atare reusesc sa atraverseze in mod facil membrana celulara, si cand intra dar si cand ies din celula tinta.Aceasta lipofilie are insa si un dezavantaj,in momentul in care, hormoni sterenoidei trebuie transportati in circuitul sanguin.Nefiind solubili trebuie sa se lege cu anumite proteine transportatoare,numite „carries”,cum ar fi albumina sau SHBG (sex hormon binding proteins).Aceasta legatura prelungeste viata hormonului,protejandul de degradarea enzimatica.

Hormoni peptidici( hormonul cresterii, LH,FSH,PARATORMONE etc.) sunt hidrofobi si ca atare reusesc sa intre direct in celulele tinta.Ca sa o faca, se bazeaza pe anumiti receptori ce se gasesc pe superficia celulara.

Cu ajutorul progresului in campul stiintific,au fost descoperiti cativa hormoni peptidici care ar putea activa  mesageri secundari, cu aceleasi caracteristici ai hormonilor sterenoidei,care ar putea sa piloteze sinteza de noi proteine.

Proteinele sunt foarte importante pentru organismul nostru, fiind declarata de diferite studii, substanta numaru 1.Deaceea e important sa intelegem mecanismul care ne ajuta sa producem o substanta atat de importanta pentru noi.

Sper ca v-a folosit acest articol  si nu uitati :Organismul nostru este perfect,suntem noi care nu stim sa-i alimentam perfectiunea …

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s