HORMONII…cei mai aprigi dusmani

V-ati simtit vreodata obosite,stresate sau iritate?E greu de crezut,dar pentru majoritatea starilor noastre emotionale,responsabili sunt hormoni.

Acesti mesageri chimici transmit informati de la o celula la alta,coordinand astfel diferite activitati ale organismului.Sunt produsi de glandele endocrine si varsati direc in sange ajutand asa la functionarea armonica a functiilor vitale.Dar sa incercam sa intelegem mai bine mecanismul prin care acestia actioneaza asupra organismului nostru.

Functiile biologice ale hormonilor se produc prin trei diferite mecanisme:

ENDOCRIN: hormonele produs de glanda endocrina ajunge la tesutul tinta prin sistemul circulator.

PARACRIN:hormonele produs de glanda endocrina ajunge la tesutul tinta prin lichidul extra-celular

AUTOCRIN:hormonele produs de glanda endocrina are actiune asupra celulelor care l-au produs.

Pare atat de greu de inteles functionarea acestor mici particele care ne conditioneaza viata,dar de fapt nu este.Daca ne-am lua o zi libera de la toate si ne-am concentra doar pe ceea ce corpul vrea sa ne transmita, am intelege perfect functiile acestora.

Starea psihica dar si functionarea diferitelor ogane din corp depind intru totul de acesti  mesageri chimici.Acestia controleaza impulsurile si emotiile precum:frica,atractia sexuala,stimuleaza cresterea si nenumarate alte procese, pe care le vom aborda pe larg in alte articole.

Tot mai multe studii, sugereaza ca viata ne este condusa de hormoni..ca de fapt toti stimulii din lumea exterioara declanseaza producerea lor,iar producerea lor dau viata emotiilor.Cu alte cuvinte,orice traim are o explicatie logica ,ce tine de chimica pe care organismele noastre o produc.(avand in vedere ca suntem compusi din circa 7 miliarde de miliarde de miliarde de atomi de toate tipurile,deci suntem compusi chimici).Ganditi-va numai la asa zisa:”Exista o chimica intre cei doi!”..macar o data ati folosit-o in a exprima compatibilitatea dintre doua persoane.

Concret, rezulta ca,glanda care coordoneaza secretia de hormoni din organism este hipofiza(glanda care este strans legata la ipotalamo,parte importanta a creierului)fara hormonii sintetizati in hipofiza, alte glande, precum tiroida,glandele suprarenale,ovaiele,testiculele nu se pot dezvolta si nici nu pot functiona corect.

In urmatoarele articole vom vorbii pe larg despre fiecare dintre hormoni produsi de aceste glande..

Si nu uitati sa va ascultati organismul si sa-l „hraniti”.. in mod adecvat atat psihic cat si fizic…

Va astept la urmatorul articol…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s